banner
   
  Kijk op onze apparatuur        

  Deze keer bespreken we de Tamron AF 17-50 f2.8 en de Nikkor AF-S 17-55 f2.8
De objectieven behoren tot de categorie van standaard zoomlenzen. Ze zijn specifiek ontworpen voor cropcamera’s (Dx) en hebben hierop een populair bereik van 25,5 tot 75/82,5mm omgerekend naar 35mm kleinbeeld. Naast een behoorlijke groothoek heb je daarmee ongeveer 3x optische zoom, wat flexibiliteit geeft tov objectieven met een vast brandpunt.
Beide lenzen zijn, in tegenstelling tot goedkopere kitlenzen,  lichtsterk met een diafragma van 2.8 over het gehele bereik. Dit heeft als voordeel dat je langer uit de hand kunt fotograferen bij minder licht. Daarnaast is je zoeker helderder (een diafragma staat altijd maximaal open totdat je een foto maakt) en werkt de autofocus van je camera langer bij donkere omstandigheden. Ook heb je de mogelijkheid om creatiever met scherptediepte te spelen. Immers, hoe groter een diafragma des te beperkter die scherptediepte. Als je eenmaal lichtsterk glas gewend bent, wil je niet anders meer. Tot slot beschikken de lenzen over internal focusing (IF), wat voorkomt dat het front element roteert bij scherpstellen. Bij het gebruik van bijvoorbeeld een polarisatiefilter is dat een groot pluspunt.

Je zult een objectief met dit bereik en lichtsterkte dus vaak op je camera hebben zitten. Het is dan ook belangrijk welke uitvoering je kiest. Bedenk dat de kwaliteit van een foto wat betreft apparatuur met name wordt bepaald door je glas.

Nikkor versus Tamron
De Nikkor valt in het segment van de professionele objectieven, aangegeven met de gouden ring. De bouw is van een geweldige kwaliteit. De autofocus (AF) is zeer snel en op een zwaardere body zoals de D300 ligt hij erg goed in balans. Het nadeel is vooral de hoge prijs. Sinds veel hobbyfotografen overstappen op een fullframe camera (Fx) worden er veel tweedehands aangeboden, maar het blijft veel geld. Verder zullen sommige mensen de lens juist te zwaar vinden, zeker op kleinere body’s zoals de D5000. Persoonlijk hebben wij helaas de ervaring dat de absolute scherpte van de Nikkor niet de allerbeste is in zijn segment, iets wat je wel zou mogen verwachten. De bokeh (de kwaliteit van onscherpte) is daarentegen wel heel erg fraai.

Wat betreft prijs is de versie van Tamron een absolute aanrader. Waar je ruim 1.000 Euro moet neerleggen voor de Nikkor heb je voor nog geen 350 Euro dit objectief in je bezit. Meerdere testen hebben laten zien dat de scherpte heel erg goed is. Verder is het objectief een stuk lichter; 434 versus 755 gram. Dat kan voor sommigen een pluspunt zijn. Andere fabrikanten zoals Tokina en Sigma hebben ook dergelijke objectieven in hun assortiment, maar die komen wat betreft optische prestaties net iets minder goed uit diverse onafhankelijke testen (oa Chip!FV, Photozone).
De bouw van de Tamron is van mindere kwaliteit dan de Nikkor maar zeker niet ondermaats. De AF is snel, ook op dit vlak moet de Tamron het echter net afleggen.

Conclusie
Mocht de snelheid van AF en de degelijke bouw heel belangrijk zijn en kun/wil je het betalen, ga dan voor de Nikkor. Gezien de prijs en optische prestaties geven wij echter de voorkeur aan de Tamron. Deze lens is er zowel met een vatting voor Canon, Nikon, Sony en Pentax. Inmiddels is er ook een versie voor Nikon met ingebouwde scherpstelmotor dus de AF werkt gewoon op camera’s zonder eigen scherpstelmotor zoals de D40/60, D3000/5000.
   
  Body:
Nikon D300
Nikon D300s


Objectieven:
Tokina 11-16mm f/2.8 AT-X Pro DX*
Tokina 12-24mm f/4 AT-X Pro DX*

Nikkor AF-S DX 16-85mm f/3.5-5.6 ED VR
Tamron AF 17-50mm f/2.8 SP XR Di II LD Asph (IF)
Nikkor AF-S 17-55mm f/2.8 IF-ED DX

Nikkor AF 50mm f/1.8 D*
Nikkor AF-S 70-200mm f2.8G ED VR II*
Nikkor AF-S 70-300mm f/4.5-5.6 IF-ED VR
Nikkor AF-S 300mm f/4 IF-ED
Micro-Nikkor AF-S 105mm f/2.8 IF-ED VR*
  Teleconverter:
AF-S TC-14E II

Tussenringen:
Soligor 12 - 20 - 36 mm

Filters:
B+W UV Filters (normaal en haze)
Circulair polarisatiefilter (B+W, Heliopan)*
Cokin Z-pro houder*
Grijsverloop- en grijsfilters (Cokin, Hitech)*


Flitsers:
Nikon Speedlight SB600, omnibounce
Marumi DFR 14C ringflitser
  Statieven:
Velbon UP 43/PH 243 monopod*
Velbon Sherpa 750R tripod*
Gitzo GT3541L met 3-weg kop G2272M*


Tassen:
Lowepro Micro Trekker 100 rugzak
Lowepro Vertex 100AW rugzak*

Overig:
Draadontspanner (Nikon, Hahnel)
Dubbele waterpas (Hama)
Lenspen, blaasbalg, stofdoekjes
Regenhoezen
Flashbender
 
* Klik op de naam om de bespreking te lezen    
© Copyright 2010 - 2013 All Rights Reserved