banner
   
  Kijk op onze apparatuur        

  Deze keer bespreken we de Tokina 11-16 f2/8 en 12-24 f/4 AT-X Pro DX
Deze objectieven behoren tot de categorie van de ultragroothoek zoomlenzen. Dit zijn lenzen met een klein brandpuntsafstand, 24mm of korter omgerekend naar 35mm kleinbeeld. Bij de niet full-frame digitale camera’s (DX) betekent dat vanwege de cropfactor (Nikon 1.5, Canon 1.6) een brandpunt van ongeveer 16mm of minder.
Algemeen
Wij werken graag met groothoeklenzen. Ze zijn ideaal om weidse landschappen mee vast te leggen. Daarnaast zijn ze uitstekend te gebruiken voor oa architectuur- en interieurfotografie. Dankzij de enorm korte scherpstelafstand en grote scherpte zijn ze zelfs geschikt voor close-up fotografie. Ze kunnen daarbij spectaculaire resultaten opleveren door de perspectiefvertekening. Er bestaan lineaire en fisheye groothoeklenzen. De eerste groep heeft een ontwerp waarbij rechte lijnen zoveel mogelijk recht worden weergegeven (ten koste van de verhoudingen), ze geven een beeldvullend resultaat. Fisheye lenzen hebben vaak een nog grotere beeldhoek. Door de bouw worden de lijnen in het midden nog wel recht weergegeven, maar naar de buitenrand toe wordt alles volledig omgebogen. Dat maakt het een lens waarmee je zeer originele effecten kunt bereiken.

Keuze van merk en type
Gezien de extreme vertekening van een fisheye lens adviseren wij om met een gewone lineaire versie te beginnen. Verder geven zoomlenzen meer flexibiliteit dan primes. De rest wordt vooral bepaald door je budget en de eisen die je stelt aan het bereik. Om het overzichtelijk te houden, beperken wij ons tot objectieven die specifiek geschikt zijn voor crop-camera’s. Voor body’s met full-frame sensoren (FX), zie bijvoorbeeld www.kenrockwell.com, www.photozone.de of andere fora. Speelt geld geen doorslaggevende rol, dan is voor Nikon-bezitters de nieuwe AF-S DX Nikkor 10-24mm f/3.5-4.5G ED een zeer goede keuze. Vanwege het grotere bereik heeft het de voorkeur boven de oudere en duurdere Nikkor 12-24 DX. Minpunten Nikkor Fisheye 10.5 f/2.8zijn de prijs en de iets minder goede optische prestaties rond de 10mm ten opzichte van sommige concurrenten. Heb je een Canon-body, overweeg gezien de zeer positieve recensies dan de Canon EF-S 10-22mm f/3.5 - 4.5 USM. Persoonlijk hebben wij echter geen ervaring met dit objectief. Tamron heeft sinds 2008 een vergelijkbare lens in het assortiment, de 10-24mm f/3.5-4.5. Het grootste voordeel is de prijs, het is op het moment de goedkoopste in zijn segment. De optische prestaties blijven echter wat achter, net als de bouw. Wil je graag 10mm voor een acceptabele prijs, dan zouden wij eerder kiezen voor de Sigma 10-20mm f/4-5.6 DC EX HSM. Er is intussen een nieuwe lichtsterkere opvolger, de 10-20mm f/3.5 DC EX HSM. Dit objectief is echter ruim 100 Euro duurder en presteert opvallend genoeg volgens onafhankelijke testen minder goed dan zijn voorganger. Overigens heeft Sigma in 2010 ook een andere unieke groothoek op de markt gebracht, de 8-16mm f/4.5-5.6 DC HSM. De optische prestaties blijken ondanks het extreme bereik dik in orde. Grootste nadeel in onze ogen, naast uiteraard meer vertekening, is dat er geen filters voor kunnen worden geschroefd. Dat komt omdat het frontglas uitsteekt, net zoals bij fisheye lenzen.
Tokina
Zelf hebben wij ondanks een net iets beperkter bereik heel bewust gekozen voor Tokina. Deze lenzen zijn goedkoper dan de Nikkor, mechanisch bovengemiddeld goed gebouwd en hebben de snelste autofocus (AF). Met een zwaardere body zoals de D300(s) ligt de camera ook beter in balans. De objectieven hebben helaas iets meer last van vignettering en chromatische aberratie. Deze artefacten zijn achteraf echter eenvoudig softwarematig te verhelpen. Belangrijker is dat ze optisch de beste scherpte leveren, vooral de nieuwste 12-24mm f/4 AT-X Pro DX II. Een ander groot voordeel van deze laatste versie is dat de AF gewoon werkt op camera’s zonder eigen scherpstelmotor, zoals de Nikon D40/60 en D3000/5000-series. Heb je wel een camera met eigen scherpstelmotor, wil je een millimeter extra groothoek en de meest lichtsterke lens in dit segment, dan kom je uit op de Tokina 11-16mm f/2.8 AT-X Pro DX. Beide Tokina’s kunnen worden geleverd met een Nikon- of Canonvatting, helaas (nog?) niet voor andere merken.

Enkele kanttekeningen Perspectief vertekening
Een groothoeklens heeft ook nadelen. Je moet extra goed opletten wat er allemaal in beeld komt, je hebt eerder kans op een te drukke foto met storende elementen. Daarnaast moet je continu rekening houden met de vertekening. Als je de camera scheef houdt of naar boven of beneden richt, kunnen lijnen krom trekken. Bij strakke onderwerpen zoals moderne gebouwen is dat hinderlijk. Door de extreme hoek heb je ook meer kans op vignettering (het afnemen van de helderheid in de hoeken van de foto), zeker bij het gebruik van filters. Tot slot is er meer kans op lensflare, reflecties van invallend licht. Gebruik van de zonnekap kan dit risico flink verminderen. Naar onze mening wegen de voordelen veruit op tegen de nadelen. Een groothoeklens is een veelzijdig stuk gereedschap dat zeer interessante en creatieve mogelijkheden biedt waarmee jouw foto’s boven het gemiddelde uit kunnen stijgen. Het zou dan ook niet mogen ontbreken in de cameratas van de (landschaps)fotograaf.
   
  Body:
Nikon D300
Nikon D300s


Objectieven:
Tokina 11-16mm f/2.8 AT-X Pro DX
Tokina 12-24mm f/4 AT-X Pro DX

Nikkor AF-S DX 16-85mm f/3.5-5.6 ED VR
Tamron AF 17-50mm f/2.8 SP XR Di II LD Asph (IF)*
Nikkor AF-S 17-55mm f/2.8 IF-ED DX*

Nikkor AF 50mm f/1.8 D*
Nikkor AF-S 70-200mm f2.8G ED VR II*
Nikkor AF-S 70-300mm f/4.5-5.6 IF-ED VR
Nikkor AF-S 300mm f/4 IF-ED
Micro-Nikkor AF-S 105mm f/2.8 IF-ED VR*

  Teleconverter:
AF-S TC-14E II

Tussenringen:
Soligor 12 - 20 - 36 mm

Filters:
B+W UV Filters (normaal en haze)
Circulair polarisatiefilter (B+W, Heliopan)*
Cokin Z-pro houder*
Grijsverloop- en grijsfilters (Cokin, Hitech)*


Flitsers:
Nikon Speedlight SB600, omnibounce
Marumi DFR 14C ringflitser
  Statieven:
Velbon UP 43/PH 243 monopod*
Velbon Sherpa 750R tripod*
Gitzo GT3541L met 3-weg kop G2272M*

Tassen:
Lowepro Micro Trekker 100 rugzak
Lowepro Vertex 100AW rugzak*


Overig:
Draadontspanner (Nikon, Hahnel)
Dubbele waterpas (Hama)
Lenspen, blaasbalg, stofdoekjes
Regenhoezen
Flashbender
 
* Klik op de naam om de bespreking te lezen    
© Copyright 2010 - 2013 All Rights Reserved