banner
   
  Kijk op onze apparatuur        

  Deze keer bespreken we het Circulair Polarisatiefilter
   
105VRFotograferen is schrijven met licht en het soort licht bepaalt in hoge mate de sfeer van je foto. Dit licht is meer dan de kleuren rood, groen en blauw tezamen. Het heeft ook een zogenaamde polarisatie. Het menselijk oog kan in tegenstelling tot insecten die polarisatie echter niet zien. Met behulp van de beroemde polaroidbril is dat op te lossen. De fotografie heeft een vergelijkbaar hulpmiddel, het polarisatiefilter. Er bestaan lineaire en circulaire uitvoeringen. Veelal wordt de circulaire variant aanbevolen omdat het filter de werking van halfspiegels (zoals in spiegelreflexcamera's) niet negatief beïnvloedt. De autofocus en lichtmeting blijven daardoor normaal functioneren.

Een polarisatiefilter kan er voor zorgen dat kleuren meer verzadigd worden. Een goed voorbeeld is het verloop van de kleur blauw in de lucht. Het filter werkt in dat geval het beste wanneer de richting van het objectief haaks op de zon staat. Verder kunnen reflecties worden verminderd van bijvoorbeeld wateroppervlakten of als door een glazen ruit heen wordt gefotografeerd. Door te draaien aan het filter kan het effect versterkt of verminderd worden en heb je dus volledige controle over de hoeveelheid van polarisatie dat je wilt toepassen.

Er zijn meerdere producenten van circulaire polarisatiefilters. Wij hebben bewust gekozen voor de merken B+W en Heliopan die gebruik maken van hoogwaardig glas (Schneider) en speciale coatings. B+W heeft bijvoorbeeld de MRC-variant (Multi Resistant Coating). Deze coating is harder dan glas waardoor het filter beter beschermd is tegen krassen. Tevens is het water- en stofafstotend. Omdat fotografen meestal meerdere lenzen met variërende  diameters (van 30,5 tot 77mm) bezitten, worden de polarisatiefilters in verschillende maten verkocht. Daarmee komen we gelijk bij het eerste nadeel. Ze zijn (zeker van de kwalitatief goede merken) namelijk niet goedkoop. De prijs loopt op met de diameter, de 77mm kost al snel €130,=. Als je voor al je objectieven een polarisatiefilter wilt kopen moet je dus diep in de buidel tasten.
polar vergelijk

Houd er verder rekening mee dat er door het filter tot wel 2 stops minder licht op de sensor komt. Dat kan handig zijn op dagen dat het licht sterk is en je langere sluitertijden zou willen gebruiken. Bij lichtarme situaties of onderwerpen die een snelle sluitertijd vragen is het echter nadelig. Een ander nadeel is dat het gebruik op een groothoekobjectief een onregelmatig effect in de lucht kan veroorzaken. De lucht verder weg van de zon wordt donkerder gekleurd dan de lucht dichter bij de zon. Tot slot neemt de kans op vignettering toe, zeker bij groothoekobjectieven. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen zijn extra dunne versies (aangeduid met het woord SLIM) op de markt.

De voordelen wegen in onze ogen ruim op tegen de nadelen. Het circulair polarisatiefilter is voor de (landschaps)fotograaf een belangrijk stuk gereedschap dat niet in zijn of haar fototas zou mogen ontbreken.
   
  Body:
Nikon D300
Nikon D300s


Objectieven:
Tokina 11-16mm f/2.8 AT-X Pro DX*
Tokina 12-24mm f/4 AT-X Pro DX*

Nikkor AF-S DX 16-85mm f/3.5-5.6 ED VR
Tamron AF 17-50mm f/2.8 SP XR Di II LD Asph (IF)*
Nikkor AF-S 17-55mm f/2.8 IF-ED DX*

Nikkor AF 50mm f/1.8 D*
Nikkor AF-S 70-200mm f2.8G ED VR II*
Nikkor AF-S 70-300mm f/4.5-5.6 IF-ED VR
Nikkor AF-S 300mm f/4 IF-ED
Micro-Nikkor AF-S 105mm f/2.8 IF-ED VR*

  Teleconverter:
AF-S TC-14E II

Tussenringen:
Soligor 12 - 20 - 36 mm

Filters:
B+W UV Filters (normaal en haze)
Circulair polarisatiefilter (B+W, Heliopan)
Cokin Z-pro houder*
Grijsverloop- en grijsfilters (Cokin, Hitech)*


Flitsers:
Nikon Speedlight SB600, omnibounce
Marumi DFR 14C ringflitser
  Statieven:
Velbon UP 43/PH 243 monopod*
Velbon Sherpa 750R tripod*
Gitzo GT3541L met 3-weg kop G2272M*


Tassen:
Lowepro Micro Trekker 100 rugzak
Lowepro Vertex 100AW rugzak*

Overig:
Draadontspanner (Nikon, Hahnel)
Dubbele waterpas (Hama)
Lenspen, blaasbalg, stofdoekjes
Regenhoezen
Flashbender
 
* Klik op de naam om de bespreking te lezen    
© Copyright 2010 - 2013 All Rights Reserved