banner
   
  Kijk op onze apparatuur        

  Deze keer bespreken we de Nikkor AF 50mm f/1.8 D

Fotografie kan al snel een dure hobby worden, zeker als je lichtsterke objectieven wilt gaan aanschaffen. Gelukkig is er een uitzondering die de regel bevestigt en dat is de zogenaamde ‘Nifty Fifty’ of ‘Plastic Fantastic’ 50mm prime lens. Het wordt vaak gebruikt als portretlens, maar kan ook prima worden ingezet voor landschaps-, straat-, product- en zelfs close-up fotografie.

Voordelen
Deze 50mm f/1.8 is een goedkope lens van rond de €100,= met een uitstekende scherpte en snelle autofocus door de grote lichtgevoeligheid. Belangrijker nog is dat het de mogelijkheid biedt om met een zeer beperkte scherpte-diepte (DoF) te kunnen werken zodat je onderwerp mooi los komt van zijn omgeving. Het objectief laat daarbij een zeer fraaie zachte onscherpe achtergrond zien (bokeh) als het diafragma vol open staat. Een ander groot voordeel van de hoge lichtsterkte is dat er bij minder goede lichtomstandigheden langer uit de hand kan worden gefotografeerd. Daardoor kun je toch met natuurlijk licht blijven fotograferen en heb je minder snel hogere ISO-waarden (ruis!) of een flitser nodig. Zo kun je bijvoorbeeld binnenshuis toch sfeervolle opnames maken. Tot slot heeft de lens in tegenstelling tot bijvoorbeeld groothoekobjectieven vrijwel geen last van vertekening, levert het brandpunt van 50mm een natuurlijke beeldhoek op.

Nadelen?
Het gebruik van een vast brandpunt in tegenstelling tot een flexibele zoomlens kan als een nadeel worden ervaren. Het in- of uitzoomen moet je met je voeten doen. Dit zien wij echter juist als een groot pluspunt. Je wordt op deze manier namelijk gedwongen om veel beter over een compositie na te denken. Dat kost tijd, maar levert uiteindelijk creatievere foto’s op.Verder is dit objectief gemaakt van goedkoop plastic. Het is niet veel meer dan een eenvoudig omhulsel met daarin wat glaselementen en een diafragma. Een relevant nadeel is dat in onze ogen niet. Door de eenvoudige bouw is het gelukkig toch meer dan stevig genoeg en heb je een verrassend compact en licht lensje dat gemakkelijk mee kan worden genomen in elke fototas.

Keuze
Vrijwel alle fabrikanten hebben een betaalbare 50mm 1.8 in hun assortiment. Zo heeft Canon de EF 50mm f/1.8 II en Sony de DT 50mm f/1,8 SAM. Zelf hebben wij de goedkoopste Nikkor AF 50mm f/1.8 D. Er is inmiddels een iets duurdere G-versie van rond de €180 op de markt waarbij de autofocus in tegenstelling tot de D-versie wel gewoon werkt op body’s zonder eigen scherpstelmotor (D40/60, D3000/5000-series).


Houd er verder rekening mee dat een brandpunt van 50mm op Dx-camera’s door de cropfactor (1.5 voor Nikon, 1.6 voor Canon) omgerekend 75-80mm wordt. Wij vinden dit ideaal voor portretten, maar  wil je de 50mm beeldhoek die overeen komt met de natuurlijke kijkhoek van onze ogen, dan is voor Nikon-bezitters de Nikkor AF-S DX 35mm f/1.8 G een betere keuze (rond €165).

Heb je de smaak te pakken en wil je nog net iets meer lichtsterkte, snellere AF en een robuustere bouw, kijk dan eens naar de Sigma 50mm f/1.4 AF EX DG HSM. Deze wordt geleverd met vattingen voor Nikon, Canon, Sony, Pentax en Sigma. De prijs is met ruim €400,= helaas wel een stuk hoger.


Conclusie
De ‘Plastic Fantastic’ doet zijn naam eer aan. Plastic? Ja. Fantastic? Ja! De voordelen wegen in onze ogen ruim op tegen de nadelen. Voor dit geld kun je je er ook eigenlijk geen buil aan vallen.


Links
Voor uitgebreide en algemene achtergrondinformatie, zie dit artikel van Kenneth Verburg.
Voor technische specifikaties en onafhankelijke reviews, zie bijvoorbeeld Photozone.

   
  Body:
Nikon D300
Nikon D300s


Objectieven:
Tokina 11-16mm f/2.8 AT-X Pro DX*
Tokina 12-24mm f/4 AT-X Pro DX*

Nikkor AF-S DX 16-85mm f/3.5-5.6 ED VR
Tamron AF 17-50mm f/2.8 SP XR Di II LD Asph (IF)*
Nikkor AF-S 17-55mm f/2.8 IF-ED DX*

Nikkor AF 50mm f/1.8 D
Nikkor AF-S 70-200mm f2.8G ED VR II*
Nikkor AF-S 70-300mm f/4.5-5.6 IF-ED VR
Nikkor AF-S 300mm f/4 IF-ED
Micro-Nikkor AF-S 105mm f/2.8 IF-ED VR*

  Teleconverter:
AF-S TC-14E II

Tussenringen:
Soligor 12 - 20 - 36 mm

Filters:
B+W UV Filters (normaal en haze)
Circulair polarisatiefilter (B+W, Heliopan)*
Cokin Z-pro houder*
Grijsverloop- en grijsfilters (Cokin, Hitech)*


Flitsers:
Nikon Speedlight SB600, omnibounce
Marumi DFR 14C ringflitser
  Statieven:
Velbon UP 43/PH 243 monopod*
Velbon Sherpa 750R tripod*
Gitzo GT3541L met 3-weg kop G2272M*


Tassen:
Lowepro Micro Trekker 100 rugzak
Lowepro Vertex 100AW rugzak*

Overig:
Draadontspanner (Nikon, Hahnel)
Dubbele waterpas (Hama)
Lenspen, blaasbalg, stofdoekjes
Regenhoezen
Flashbender
 
* Klik op de naam om de bespreking te lezen    
© Copyright 2010 - 2013 All Rights Reserved